Babka czekoladowo-kokosowa

11.3.13

Moja pierwsza propozycja wielkanocna. Pyszna, niesamowita babka. Jedna z najsmaczniejszych jakie jadłam. Wiele smaków świetnie współgrających a do tego gorzka czekolada i kwaskowy dżem. Polecam ogromnie! Przepis nutelli


150 g masła
150 g cukru
3 jajka
1 banan
3 łyżki soku z cytryny
70 g wiórków kokosowych
3 łyżki winiaku (dodałam ciemny rum)
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
1 płaska łyżeczka cynamonu
150 g mąki
150 g polewy czekoladowej (gorzkiej) lub 150 g gorzkiej czekolady 
1 słoik dżemu morelowego niskosłodzonego

Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Banana zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać go do żółtek razem z winiakiem, mlekiem i 50 g wiórek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do wcześniej przygotowanej masy. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Rozpuścić 100 g czekolady. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczoną czekoladę i cynamon. Do natłuszczonej formy na baby nałożyć najpierw jasne a potem ciemne ciasto, lekko przemieszać widelcem. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy, posmarować dżemem, polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą i na mokrą polewę posypać resztą wiórków kokosowych. 

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Pysznie wygląda, od razu sobie zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko wspaniale wygląda ;)
    Miałam przyjemność skosztować - 'niebo w gębie' :)

    OdpowiedzUsuń