Bułeczki z makiem

23.3.13

Dałam sobie mocne postanowienie, że przez ostatnie miesiące macierzyńskiego wypróbuję jak najwięcej przepisów na pieczywo z moich notatek i linków. Tym razem padło na pyszne bułeczki. Są smaczne, mak jest w nich dobrze wyczuwalny. Zapomniałam o glazurze, napewno byłyby bardziej urodziwe :) Polecam, przepis z tej strony.


500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży (u mnie cała paczuszka)
75ml ciepłego mleka
225ml ciepłej wody
3 łyżki suchego maku
30g rozpuszczonego masła

Glazura:
1 jajko
1 łyżka wody

Składniki na glazurę dokładnie połączyć razem.
 


Drożdże wymieszać z mąką, makiem i solą. Mleko, wodę, miód i masło wymieszać razem, a następnie wlać do mąki. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 14 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Następnie ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Przed pieczeniem wierzch posmarować przygotowaną wcześniej glazurą. Piec w 195*C przez około 15 minut.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Pięknie te bułeczki i to jeszcze z makiem super.

    OdpowiedzUsuń