Bułki pszenne

17.3.13

W piekarnianym amoku wykorzystujemy kolejne zgromadzone przepisy. Tym razem bułki. Śmieszne, malutkie bułeczki, miękkie, o neutralnym smaku. Takie jakie powinny być :) Polecam serdecznie, przepis znaleziony tutaj.


12g świeżych drożdży (użyłam pół paczuszki suchych)
2 płaskie łyżeczki cukru
ok. 200-240 ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
20g miękkiego masła

Z drożdży, 50 ml letniego mleka, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn i ostawić na chwilę. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią usuwając nadmiar powietrza, podzielić na 12 równych części a następnie formować zgrabne kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i posypanej sporą ilością mąki. Odstawić na ok. 40 min do wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Przed pieczeniem zrobić przedziałek tępą stroną noża naciskając do samego spodu blaszki (należy uważać żeby ciasta nie przekroić). Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. a taki ostatnio byłem zadowolony ze swoich bułek. a tutaj takie cuda

    OdpowiedzUsuń
  2. aż pobiegłam zobaczyć :) Twoje bułki są cudne! dzięki wielkie za miłe słowa i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bułki wyszły przepyszne jeszcze do tego polecam własnej roboty dżem czy może być lepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń