Chleb polski

13.3.13

Kolejny chlebek upieczony w tym tygodniu. Smaczny, zupełnie jak nasz "polski" chleb. Zdecydowanie w czołówce tuż za Tatterowcem. Przepis oczywiście z bloga Tatter. Polecam.


200g zakwasu z mąki żytniej razowej
550g maki białej pszennej chlebowej
50g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka słodu (użyłam brązowego cukru)
1 łyżka soli
300g letniej wody
opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant

Wszystkie składniki wymieszać w duzej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny. Złożyć w tym czasie 2 - 3 razy. Nastepnie uformować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodajemy drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260C przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230C i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.

You Might Also Like

1 komentarze