Konfitura z czerwonej cebuli

27.3.13

Chutney jest tutaj bardzo popularne, ja jednak zawsze miałam opory przed zrobieniem wytrawnej konfirury. Niesłusznie. Ta jest pyszna i napewno nie jeden raz zostanie powtórzona. Przepis zaczerpnięty z tej strony.


1 kg czerwonej cebuli
125 ml czerwonego wytrawnego wina
2-3 łyżki cukru
1 czubata łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki czosnku w proszku
3/4 łyżeczki soli
1 malutki listek laurowy
1 kulka ziela angielskiego
pół łyżeczki kolorowego pierzu)
1 łyżeczka roztartego majeranku
1 pełna łyżka masła klarowanego
1 łyżka oleju

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wsypać sól i dusić na małym ogniu przez około 30 minut– cebula powinna zrobić się miękka i szklista. Wlać ocet balsamiczny i lekko cebulę zrumienić, ale nie przypalić. Wsypać cukier, dodać czosnek, miód, wlać wino i dusić kolejne 20– 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy konfitura zacznie gęstnieć trzeba jej pilnować i mieszać często, aby się nie przypaliła. Gdy już jest gęsta dodać pieprz, wymieszać. Wyłączyć i wsypać roztarty majeranek. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczka. Gotową konfiturę można przechowywać w lodówce do tygodnia.

You Might Also Like

0 komentarze