Kurczak duszony

11.3.13

Kurczak którego wraz z mężem pamiętamy z naszych domowych obiadów. Przyprawy można modyfikować wg swoich potrzeb, świetnie smakuje z dodatkiem ryżu, ziemniaków, chleba...Polecam.


4 udka kurczaka
1 duża cebula
łyżka oliwy
łyżka masła
majeranek
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
ewentualnie kostka rosołowa

Kurczaka myjemy, suszymy i obsypujemy przyprawami. Przesmażamy na patelni z oliwą aż się zarumieni. W wysokim garnku umieszczamy masło i pokrojoną w piórka cebulę. Podduszamy. Dodajemy kurczaka i zalewamy wodą (tak, by przykryła kurczaka). Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Możemy dodać kostkę rosołową. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcemy, możemy zagęścić sos 2 łyżkami mąki rozrobionymi z wodą.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Najbardziej lubię ze świeżą bagietką :) Do tego ciecierzyca i danie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń