Mazurek jabłkowy

30.3.13

I ostatni mazurek, nie zdążyłam niestety umieścić go wcześniej... Jabłkowy, z przepysznym karmelowym kremem. To jeden z orzeźwiających i tych mniej słodkich mazurków. Pyszny. Znaleziony tutaj.

Chciałabym również życzyć wszystkim zaglądającym i podczytującym wesołych, pogodnych i pięknych Świąt!


Na kruchy spód:
75 g zmielonych migdałów
40 g cukru pudru
60 g masła
90 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (około 30 g)
1 żółtko

Na crème caramel:
65 g drobnego cukru
20 g solonego zimnego masła
100 ml śmietanki 36 %
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonego pieprzu, imbirum kardamonu i gałki muszkatołowej

Na masę jabłkową:

530 g pokrojonych w kostkę jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody

Przygotowujemy kruchy spód. Łączymy sypkie składniki. Mieszamy. Wysypujemy na stolnicę. Robimy zagłębienie, w które wbijamy żółtko, dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Siekamy całóść, wyrabiamy szybko. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 45 minut.

Przygotowujemy crème caramel. Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy cukier. Powinien być rozprowadzony równo na dnie garnka. Pozostawiamy w spokoju, podgrzewamy na małym ogniu oczekując aż powstanie karmel. Nie mieszamy, potrwa to kilka minut. W tym czasie podgrzewamy śmietankę z przyprawami, odważamy zimne masło. Gdy karmel powstanie dodajemy masło, gdy się rozpuści - wlewamy śmietankę. Intensywnie mieszamy. Kończymy gotowanie gdy masa zyska gęstość kremowego jogurtu. Odstawiamy na bok w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, na czas pieczenia spodu. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Schłodzone ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach 33x13 cm. Pieczemy 20 minut, bez nawiewu. Wyjmujemy z piekarnika i powostawiamy na 10 minut do lekkiego wystudzenia. Na spód wylewamy przygotowany krem.

Przygotowujemy masę jabłkową. Obieramy jabłka, kroimy w kostkę. Wykładamy na patelnię, zalewamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mieszamy dokładnie, smażymy na małym ogniu, uważając, aby nie przypalić. Odparowujemy. Kiedy jabłka się rozpadną, a sok odparuje, w całości miksujemy je na gładkie puree. Mus przekładamy do garnuszka. Dodajemy mąkę, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, mieszając cały czas, uważając, aby się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia, dodajemy zimne masło, mieszamy dokładnie. Studzimy przez 10 minut. Mus jabłkowy przelewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

You Might Also Like

3 komentarze