Mazurek kajmakowy- najlepszy!

28.3.13

Przygotowywanie mazurków uzależnia :) Po kolejnym już wiem, że kajmak z puszki przestał dla mnie istnieć :) Ten w poniższym mazurku jest delikatny, kremowy, słodki, niesamowity! A byłam pewna, że kajmakowym mazurkom mówię: nie! Polecam, przepis Nutelli.


300 g mąki
200 g schłodzonego masła
100 g cukru pudru
1 jajko

masa kajmakowa:
1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki
10 łyżek cukru
60 gram masła
esencja waniliowa
marmolada (użyłam dżemu z owoców leśnych)
bakalie do dekoracji

Mąkę przesiać i posiekać z ziemnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 45 minut. Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek również cieńko posmarować.

Kajmak: Mleko lub śmietanę wymieszać z cukrem i wanilią. Gotować stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać. Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować.

You Might Also Like

0 komentarze