Mazurek orzechowy

26.3.13

I przyszedł czas na mój hit tej Wielkanocy. Przepyszny mazurek orzechowy, nie tak słodki jak kajmakowy a jednak niesamowity. I szybki w przygotowaniu. Polecam najmocniej! :) Przepis znalazłam tutaj.


300g mąki
100g cukru
125g masła
1 całe jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżka mleka
szczypta soli
aromat waniliowy

Na polewę:
200g łuskanych orzechów włoskich posiekanych dość grubo (jak połówki grochu)
100g cukru
120g masła
2 łyżki miodu
pół łyżeczki cynamonu
 

Rozpuścić i wymieszać razem miód, sodę, mleko, sól i aromat waniliowy. Połączyć z mąką, cukrem, masłem i jajkiem - zagnieść i włożyć do lodówki na około godzinę. Składniki polewy (bez orzechów i cynamonu) rozpuścić na patelni, mieszać aż cukier zupełnie się rozpłynie, dodać orzechy i jeszcze przez chwilę smażyć (3-5 minut) cały czas mieszając. Dodać cynamon. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie, pokryć przysmażonymi orzechami, wyrównać i piec 10 minut w piekarniku w temperaturze 225 stopni.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Mmmm, kolejny przepis do zapisania i do wykonania, jak najszybciej! Pewnie na Święta już nie zdążę, ale kto powiedział, że mazurki tylko na Wielkanoc się je ;)
    Pozdrawiam i zapraszam Ciebie do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
    Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych.

    OdpowiedzUsuń