Najlepsze ziemniaczki wg Jamiego

4.3.13

Na dworze chłodno, w domu panuje jakieś choróbsko, fundusze na koncie topnieją... :) ehhh, trzeba się czymś pocieszyć :) Jak na poznańskie pyry przystało, padło na ziemniaczki. Tym razem wg Jamiego :) Są pyszne, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Polecam.


kilogram małych ziemniaczków, obranych lub wyszorowanych
tłuszcz (oliwa, smalec lub masło- ponoć najlepszy jest smalec, ja dałam masło)
sól, pieprz
dowolne zioła i przyprawy (ja dałam różne rodzaje pieprzu i ostrą mieszankę przypraw)
cebula, czosnek

Ziemniaki gotujemy kilka minut na parze. Następnie wkładamy je do żaroodpornego naczynia, dodajemy tłuszcz i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Następnie wyjmujemy, zgniatamy delikatnie łyżką lub praską, dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy do lekkiego zbrązowienia ziemniaków (ja wyjęłam trochę za wcześnie bo byliśmy baaaardzo głodni). 

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Kartofle już takie są, co by sie z nich nei zrobiło, to dobre jest. A zapiekane, kto tego nie lubi. Pozdr. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie, musza być przepyszne i aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń