Naleśniki z serem

11.3.13

Sposób podania tych naleśników podpatrzyłam u mojej przyjaciółki. Naleśniki są chrupiące i pyszne. Polecam, przepis bazowy spisałam kiedyś z jednego z blogów, ale dziś już go nie ma :) 


300 ml mleka
150 g mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 łyżka masła

kostka sera półtłustego
2 łyżki śmietanki (lub więcej, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji)
1 łyżka cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
tłuszcz do smażenia

Mąkę przesiać do miski, dodać roztrzepane jajka, cukier i sól. Wlać mleko i mieszać tak długo, aż składniki się połączą. Ciągle mieszając połączyć z roztopionym masłem. Ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej pół godziny. Po usmażeniu na każdym naleśniku rozłożyć ser i zwinąć w rulonik. Rozgrzać tłuszcz. Umieścić na patelni ruloniki i obsmażyć z obu stron.

You Might Also Like

0 komentarze