Pizza IV

11.3.13

Jednym z najbardziej trafionych zakupów do mojej kuchni jest zdecydowanie kamień do pizzy. Uwielbiam patrzeć gdy ciasto zaczyna rosnąć w ciągu kilku sekund i na jego brzegach pojawiają się piękne pęcherzyki powietrza... :) Tym razem ciasto na pizzę z tego przepisu.


1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki
1 łyżka oliwy z oliwek 
1,5 łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (ze świeżych zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (ok 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Uformować spody na pizzę (podsypując kaszą manną a nie mąką), pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wyłożyć sos, ser i dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC)- na kamieniu wystarczy 10 minut.

You Might Also Like

1 komentarze