Pizza V

26.3.13

Synek śpi, w kuchni dusi się cebulka na chutney, koty pomrukują...uwielbiam takie popołudnia. Uwielbiam również pizzę :) Dlatego dziś kolejny przepis. Ciasto jest najbardziej elastyczne z wszystkich jakie próbowałam, pięknie rośnie, pęcherzyki pojawiają się jeszcze przed umieszczeniem pizzy w piecu. Już od dawna do podsypywania przy formowaniu używam kaszy mannej- polecam! Przepis znaleziony tutaj.


2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki kaszy mannej



Połączyć drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i wodę, mieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 10 minut. Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże i oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię wysypaną połową kaszy mannej, zagnieść raz jeszcze. Uformować dwa okrągłe spody podsypując stolnicę resztą kaszy.  Nałożyć sos, dodatki. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC.

You Might Also Like

0 komentarze