Rustykalny chleb na zakwasie

17.3.13

Zdecydowanie ten chleb robi pozostałym konkurencję. Jeden z moich ulubionych. Mimo, iż kilka przepisów czeka na swoją kolej ten został już trzykrotnie powtórzony. Niesamowity zapach, chrupiąca skórka, cudowny smak. Polecam! Przepis z tej strony.


1/2 szklanki aktywanego zakwasu
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki żytniej
3/4 do 1  szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli
łyżeczka suszonych drożdży

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na początku dodajemy tylko 3/4 szklanki wody, a jeśli będzie taka potrzeba, to dodajemy więcej. Ciasto powinno być miękkie i jednolite, ale nie rzadkie. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Następnie formujemy okrągły lub owalny bochenek i umieszczamy w oprószonym mąką koszyku do wyrastania. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Bochenek dleikatnie spryskujemy wodą. Nacianamy ostrym nożem. Pieczemy pierwsze 15 minut w 230 stopni, a kolejne 25 minut w 200 stopniach.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. bardzo bardzo dobry chlebek wychodzi

    Polecam. Tomek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń