Sosy do pizzy

11.3.13

Dwa najpopularniejsze w naszym domu sosy- do mięsa z grilla, pizzy, wędliny, domowego kebaba. Ponieważ nie przepadam za czosnkiem w kawałkach (nawet najmniejszych), z dodatkiem czosnku suszonego/granulowanego. Zaręczam, że tak samo pyszny. Polecam serdecznie :)


Sos czosnkowy
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta roztartych w palcach ziół prowansalskich
ok. 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sos curry
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
szczypta soli
szczypta pieprzu
ok. 1,5 łyżeczki curry

Wszystkie składniki dobrze połączyć. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Bardzo lubię pizzę z dodatkiem sosu czosnkowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wyobrażam sobie pizzy bez jakiegokolwiek sosu... chyba nie odnalazłabym się we włoszech ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czosnkowy preferuję z świeżego czosnku, ale ten curry mi się bardzo podoba. Chętnie bym go podała do mięsa - np w stylu gyrosa. To coś dla mnie :)

    Pizzę robię bardzo cienką oraz z intensywnym pomidorowym sosem na cieście, dlatego nie potrzebne są dodatkowe sosy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czosnkowy robię podobnie. Może jeszcze tyćka octu winnego. :) Niełatwo w pizzeriach o dobry sos czosnkowy, domowego można być pewnym.

    OdpowiedzUsuń