Stek

11.3.13

Po przestudiowaniu filmików na youtube w wykonaniu Jamiego Olivera i innych znanych gotujących stwierdziłam, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie steka (steku?) :) Ehhh...pierwsze śliwki robaczywki, następnym razem pójdzie lepiej i będę miała swój wymarzony midium rare zamiast well done ;) Dobrze, ze smakował wybornie :) Przepis Gordona.

 

stek (2-4 cm grubości kawałek wołowiny, najlepiej rostbef, polędwica lub antrykot)
oliwa
łyżka masła
sól
pieprz
2-3 gałązki tymianku
3 ząbki czosnku

Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej 20 min przed smażeniem. Solimy, pieprzymy. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy łyżkę oleju, kładziemy mięso. Obracamy co minutę, by było równomiernie wysmażone. Gdy będzie już brązowe, dodajemy masło, tymianek i zmiażdżony czosnek. Pocieramy mięso czosnkiem. Czekamy aż osiągnie preferowany stopień wysmażenia (polecam filmik z linku powyżej ;). Przed krojeniem odstawiamy na minutę, by odpoczęło.

You Might Also Like

0 komentarze