Tatterowiec

11.3.13

To drugi chleb na domowym zakwasie jaki zdecydowałam się upiec. I nie żałuję- jest niesamowicie pyszny, miękki i wilgotny. Nic dziwnego, że jest bardzo popularny wśród piekących :) Polecam ogromnie, przepis Tatter


400 g zakwasu żytniego razowego
150 ml wody (zależy od gęstości zakwasu)
100 g maki żytniej razowej
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru demerara
jeśli zakwas jest młody można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży (nie dodawałam)

Wszystkie składniki wymieszać (ciasto ma być lepkie i luźne). Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, przykryte ręcznikiem. Ciasto wyjąć, krótko wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć i pozostawić do ponownego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło). Przed pieczeniem posypać makiem, otrębami, płatkami żytnimi. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec godzinę. Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200 stopni), chleb i ścianki pieca spryskać wodą. Studzić na kratce.

You Might Also Like

0 komentarze