Zielone ciasto cytrynowe

18.3.13

Gdy zobaczyłam to ciasto na "Moich wypiekach" wiedziałam, że "Patryk" u nas się bez niego nie odbędzie :) Łatwe, szybkie, cytrynowe ciasto, delikatnie słodki krem i kiwi. Ehhh zielono mi... :)


220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 duże jajka
120 ml mleka
150 g cukru
sok i skórka otarta z 1 cytryny
odrobina zielonego barwnika

Masa kremowa:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
1,5 łyżki cukru pudru

6 dojrzałych kiwi, obranych i pokrojonych w plasterki

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą pianę Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem i mleko, na trzy razy, miksując tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać barwnik i powoli wmieszać.Blaszkę o wymiarach 22 x 25 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Mascarpone i kremówkę ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wierzch i boki wystudzonego ciasta posmarować kremem. Na wierzchu poukładać plasterki kiwi. Pokroić i schłodzić.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Kolor ma piękny :) Cytrynowe ciasto z kiwi musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś innego - wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń