Bułki do hamburgerów

15.4.13

Chodziły za mną domowe hamburgery już od dawna. Nawet mięso czekało w lodówce, aż wreszcie wezmę się do pracy :) Przekopałam internet w celu znalezienia dobrego przepisu na bułki. I znalazłam- bułeczki mięciutkie, pięknie wyrastają i niezmiernie cieszą :) Polecam, przepis z tej strony
 

4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki oleju
1/4 kostki drożdży 100 g- użyłam paczuszki drożdży suchych
sezam do posypania i mleko do posmarowania bułek

Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy wodę, olej i rozmieszane drożdże w mleku. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, gdy ciasto wyrośnie ręce nacieramy oliwę i formujemy owalne bułki. Pozostawiamy je na 15 minut aby podrosły, następnie smarujemy górę bułki mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy do zrumienienia 20 minut w 180-200 stopniach, uważając aby zbytnio się nie spiekły.

You Might Also Like

0 komentarze