Ciasto marchewkowe

20.4.13

Może trudno w to uwierzyć, ale odkąd mieszkam w Irlandii (to już ósmy rok) nie miałam okazji spróbować jeszcze rozpowszechnionego tutaj ciasta marchewkowego. Odstraszała mnie gruba warstwa lukru i długa data przydatności do spożycia. Dlaczego więc nie zrobić go samemu? Okazało się niesamowicie pyszne, delikatne i zdecydowanie bardziej apetyczne niż to ze sklepu. Polecam, przepis Dorotus


2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów
1 szklanka startej na małych oczkach marchewki

Krem z serka:
300 g serka philadelphia
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wszystkie składniki kremu umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.

You Might Also Like

0 komentarze