Drożdżówki z serem

12.4.13

Skoro wiosna, to muszą pojawić się też piknikowe drożdżówki! Nawet jeśli z powodu irlandzkiego, niespodziewanego deszczu piknik przeniesie się na jadalnianą podłogę ;). Polecam, znikają  w mgnieniu oka! Przepis od Dorotus.
 


500 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży (następnym razem dam 14g, drożdże były zbyt wyczuwalne)
20 g miodu (a tu z kolei podwoję, lubię słodsze bułeczki ;)
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:
4 łyżki miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego

Wymieszać mleko, miód i 2 jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki. Po tym czasie z ciasta formować kulki (ok. 15 sztuk). Odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku dodatkowym rozbełtanym jajkiem. Piec około 20 minut w 200ºC.

You Might Also Like

2 komentarze