Hamburgery

15.4.13

A skoro są już bułeczki to nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować i zaprezentować króla- sprawcę całego zamieszania. Burger jest soczysty, niesamowicie smaczny i inny od tych znanych z fast foodowych knajpek. Polecam serdecznie. Przepis Jamiego Olivera (z moimi zmianami), znaleziony tutaj.

1 drobno pokrojona cebula
2 łyżki oliwy
600 g drobno zmielonej wołowiny
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
co najmniej 1 łyżeczka soli
50 g drobno startego sera
1 czubata łyżka musztardy
1 jajko
50 g tartej bułki

Cebulę smażyć na oliwie przez 5 minut, aby stała się szklista, ostudzić. Wołowinę przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i pozostałe składniki, bardzo dokładnie wyrobić ręką. Uformować 10 kotletów.  Wyłożyć na tacę z papierem do pieczenia, wstawić do lodówki do schłodzenia (na około godzinę).  Smażyć na lekko natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni grillowej na średnim ogniu, ok. 3-4 minuty z każdej strony.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Hamburgery fajna sprawa, jeśli oczywiście są robione samodzielnie a nie takie kupne.

    OdpowiedzUsuń