Jerk chicken

20.4.13

Świetny kurczak z mojej ulubionej, niesamowitej książki kucharskiej Gordona Ramsaya- Ulitimate Cookery Course. Polecam ją z całego serca, podobnie jak poniższą potrawę :)
 


4 duże nogi z kurczaka, podzielone na udka i pałki
olej do smażenia
2 łyżki sosu Worcestershire

Na marynatę:
2 chillie, bez pestek, drobno posiekane
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonych goździków
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki świeżego tymianku
olej
pieprz

Łączymy wszystkie składniki na marynatę. Nacieramy kawałki kurczaka marynatą i pozostawiamy w niej na co najmniej 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Patelnię umieszczamy na średnim ogniu i dodajemy oliwę. Smażymy kawałki kurczaka ok 10 minut, aż będą brązowe z każdej strony. Dodajemy sos i smażymy jeszcze 2 minuty. Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy przez ok. 20 minut (możemy usunąć folię na ostatnie 5 minut jeśli kolor nie jest wystarczająco ciemny).

You Might Also Like

0 komentarze