Orzechowe drożdżówki- serduszka

15.4.13

Z tymi drożdżówkami zawsze mam problem- gdy robiłam je poprzednio, zniknęły, nim zdążyłam zrobić im zdjęcie. Tym razem było podobnie :) Myślę, że jest to najlepsza rekomendacja- polecam serdecznie. Przepis z moich wypieków. 
 

160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
7 g drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych

Składniki na orzechowe nadzienie:
200 g zmielonych orzechów włoskich (użyłam gotowych, drobno posiekanych)
100 g brązowego cukru
80 g śmietany kremówki
40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym)
pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, lekko rozcierając.

Składniki na ciasto umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek.Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.

You Might Also Like

1 komentarze