Sałatka wyśmienita

1.4.13

Miła odmiana dla ciężkiej, majonezowej sałatki warzywnej. Ta jest lekka i bardzo syta dzięki fasoli i tuńczykowi. Polecam serdecznie. Przepis znaleziony tutaj.


4 średnie pomidory
1 główka sałaty
1 zielony ogórek
1 żółta papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka czerwonej fasoli
3 cebule dymki ze szczypiorkiem
1 puszka tuńczyka w oleju
25 dag sera typu feta
1 kulka mozarelli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Otwieramy puszkę z tuńczykiem i do dużej miski na sałatkę przecedzamy z niej olej. Do tego dodajemy musztardę i ocet. Mieszamy i powoli dodajemy oliwę. Warzywa myjemy i kroimy: pomidora na średnie kawałki, ogórka w półplasterki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę w piórka, szcypiorek siekamy, sałatę rwiemy na kawałki. Warzywa razem z odsączoną z zalewy kukurydzą i fasolą wrzucamy do miski z sosem, dodajemy rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawałki tuńczyka, fetę pokrojoną w ok. 1,5 cm kostkę i mozarellę porwaną palcami na paseczki. Delikatnie mieszamy i podajemy.

You Might Also Like

0 komentarze