Sichuan Chicken Tights

30.4.13

I jak tu nie kochać Gordona :) Wczoraj od rana pieczołowicie zdejmowałam skórę i usuwałam kości z udek, by móc stworzyć to proste i smaczne danie. Jestem niesamowicie zadowolona z efektu, prawdę mówiąc z każdym dniem bardziej lubię tę książkę i chyba się zbiorę w sobie i wykonam z niej wszystko :) Polecam, przepis z Ultimate Cookery Course. 


8 udek z kurczaka (bez kości i skóry)
olej do smażenia
3 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku
4cm kawałek imbiru, obrany i starty
1 czerwona papryczka chilli (bez pestek), posiekana
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (podprażonego i zmiażdżonego)
skórka z 1/2 pomarańczy
szczypta drobnego cukru

Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżka octu ryżowego
sól i pieprz

Każde udko kroimy na 3 części. Mieszamy wszystkie płynne składniki marynaty dodając 2 łyżki wody. Przekładamy kurczaka do marynaty, doprawiamy, mieszamy i zostawiamy na ok. 2 godziny w lodówce. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy czosnek, imbir i chilli. Podsmażamy przez ok. 3 minuty. Dodajemy pieprzi skórkę i podsmażamy przez kolejne 30 sekund. Dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Dodajemy cukier, mieszamy. Patelnię przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok 20 minut, aż nabierze koloru a marynata zredukuje się do gęstego sosu.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. pysznie wygląda. Uwielbiam taką kuchnię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę wygląda pysznie, muszę wypróbować, kupiłam kiedyś w lidlu taki makaron z chilli, będzie pasował :)

    OdpowiedzUsuń