Trufle czekoladowe z serka

20.4.13

Potrzebowałam czegoś małego, szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Ciasteczka? hmmmmm... I wtedy zauważyłam tę końcówkę twarogu sernikowego w lodówce i przypomniałam sobie przepis z Moich Wypieków na trufle czekoladowe :) To był zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Pyszne, czekoladowe- musicie spróbować!


200 g zmielonego twarogu w temperaturze pokojowej
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady mlecznej
1/4 szklanki płynnego miodu
1 łyżka likieru Amaretto
1/2 szklanki płatków migdałowych
15 dag gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, do obtoczenia
25 migdałów, do dekoracji

200 g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Do misy miksera włożyć twaróg i miód, zmiksować, by nie było grudek. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodać Amaretto, wsypać płatki migdałów i zmiksować. Masę umieścić w lodówce ma 4 godziny by stężała. Po tym czasie z masy czekoladowej odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej, odkładać na papier do pieczenia do zastygnięcia. Wcześniej wierzch każdego udekorować migdałem, wiórkami lub mielonymi orzechami.

You Might Also Like

0 komentarze