Zapiekanka z indyka/kurczaka z pieczarkami

14.4.13

Ostatnio zaszalałam na ebayu i wydałam małą fortunę na książki kucharskie o których od dawna marzyłam :) Uwielbiam je mieć, przeglądać... ale rzadko z nich gotuję :) Postanowiłam to zmienić i w związku z tym zamieszczam przepis z książki Rachel Allen "Irish family food".



50 g masła
1 drobno posiekana cebula
450 g pokrojonych w plasterki pieczarek
350ml kremówki
100ml bulionu drobiowego
675g pokrojonych na kawałki resztek pieczonego kurczka, indyka, szynki
1 łyżka majeranku
sól i pieprz
puree ziemniaczane

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na małym ogniu umieszczamy patelnię i połowę masła. Dodajemy cebulę i smażymy 8-10 minut, aż cebula się zeszkli. Cebulę przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy resztę masła i zwiększamy ogień. Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez 4-5 minut aż będą miękkie i brązowe. Dodajemy do nich cebulę, śmietanę i bulion. Zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Dodajemy mięso i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy ziemniakami. Na górze umieszczamy kilka wiórków masła. Pieczemy 25 minut do zbrązowienia.

You Might Also Like

1 komentarze