Kopytka z sosem pieczarkowym

8.5.13

Bardzo lubię kluski. Na kopytka przepisów jest mnóstwo- z różnymi mąkami, mlekiem, z całymi jajkami...Ja lubię tę wersję. Proste, pyszne i chyba jutro znów ugotuję porcję :) Polecam.


6 ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
1 jajko i 1 żółtko
mąka pszenna
woda i olej do gotowania

sos pieczarkowy
25 dag pieczarek
woda
sól
pieprz
wędzona papryka
czosnek granulowany
łyżeczka cukru
łyżka koncentratu pomidorowego
mąka z wodą do zagęszczenia
łyżka masła klarowanego

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe miażdżymy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki dzielimy na cztery części. Wyjmujemy jedną część i w jej miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy ziemniaki, jajka, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrabiamy ciasto (jeśli bardzo się klei możemy jeszcze podsypywać mąką pszenną).Odrywamy kawałki ciasta i formujemy ruloniki o grubości palca. Delikatnie spłaszczamy i kroimy w romby. Wrzucamy na gotującą wodę z olejem i gotujemy około 3 minuty.

Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni topimy masło, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie zalewamy wodą- ok. 2 szklanki. Dodajemy koncentrat i przyprawy. Zagęszczamy 2 łyżkami mąki wymieszanymi z wodą.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Kopytka z mięsnym sosem to mój faworyt. Chociaż te też są niczego sobie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko nie wiadomo ile tej mąki pszennej sypać,może 20 dkg,może kilogram ????

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko zależy od objętości ziemniaków :) tak jak wspomniałam wyżej, gdy w misce ubijemy ziemniaki, dzielimy je na 4 części i 1 część z tej miski wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę- do wyrównania z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń