Ciasteczka krówkowe

24.6.13

I znów przepisów się nazbierało i muszę nadrobić. Niestety- powrót do pracy po tak długiej przerwie robi swoje... Na początek ciasteczka z blogu Dorotus. Proste, szybkie, idealne do pieczenia z małymi pomocnikami ;) A do tego szybkie i bez wałkowania/wycinania, czyli to co tygryski lubią najbardziej... Polecam!


Składniki na 20 sztuk:
100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g masy krówkowej
4 łyżki drobnego cukru 
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g gorzkich czekoladowych drobinek 

Masło, masę krówkową i cukier zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Na koniec dodać drobinki czekoladowe, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Z ciasta formować kulki, wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odstępach od siebie. Spłaszczyć dłonią. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 minut. Wyjąć, przez chwilę pozostawić na blaszce, następnie przenieść na kratkę do wystudzenia.

You Might Also Like

0 komentarze