Ciasto czekoladowe z kokosem

24.6.13

Przygotowałam je na mój powrót do pracy. Na osłodę. Pocieszenie. Zadziałało :) Myślałam, że biszkopt będzie suchy bez nasączenia- nic bardziej mylnego! Był delikatny i puszysty, wspaniale komponował się z kokosem, orzechami i krówką. Polecam, przepis z tej strony


Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek wody
1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
750ml mleka
200g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
200g masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Masa toffi:
puszka masy krówkowej
200g masła
200g posiekanych orzechów włoskich

Białka ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Dodać kolejno żółtka, olej i wodę cały czas miksując. Mąkę, proszek i kakao przesiać, dodać do masy i delikatnie wmieszać. Blachę wyłożyć papierem, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować. W szklance z mlekiem rozrobić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodać wiórki, cukier i masło. Mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać pozostałe mleko z mąką i gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Jeszcze gorącą wyłożyć na biszkopt (w blaszce), przykryć drugą połówką i docisnąć.

Masło ubić na jasną masę. Dodawać masę krówkową, cały czas miksując. Wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać orzechami. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Kajmak, kokos, orzechy...chętnie wprosiłabym sie na kawałek takich "delicji":)

    OdpowiedzUsuń