Garlic knots

24.6.13

Postanowiliśmy, że w weekendy będziemy przygotowywać domowe pieczywo- bułki, rogaliki, bagietki...Tym razem padło na popularne na blogach garlic knots. Są bardzo smaczne, delikatnie czosnkowe. Przepis znalazłam tutaj, polecam. 


480 g mąki
15 g cukru
1 opakowanie suchych drożdży 
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
60 ml ciepłego mleka
250 ml ciepłej wody 
Do posmarowania:
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła solonego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka tartego parmezanu

Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Do suchych składników dodajemy wodę, mleko i oliwę. Ciasto zagniatamy ok 10 min, po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto dzielimy na porcje i robimy z nich długie wałeczki. Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki). Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na ok. 20 minut by wyrosły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło,  mieszamy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Tak przygotowanym masłem smarujemy wyrośnięte bułeczki i posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy ok. 20 min.

You Might Also Like

0 komentarze