Wiosenne grillowanie

6.6.13

I znów chwilkę mnie nie było. Nie oznacza to bynajmniej, że głodowaliśmy :) Był przyjazd rodziców i teściów, Chrzest Aksia, greckie wakacje...a już za chwilę powrót do pracy. W międzyczasie odbył się grill. Z dużą ilością potraw, które zniknęły bardzo szybko ;) Pozwolę sobie zatem umieścić wpis zbiorowy ;)


Sałatka I (źródło)

Sałata lodowa lub kapusta pekińska
4 pomidory
200g fety
Czerwona cebula
Ogórek
Garść rzodkiewek

Marynata:
Łyżka miodu
Łyżka oliwy
Łyżka wody
½ łyżki soku z cytryny
Ulubiona przyprawa do sałatek

Wszystkie składniki kroimy w kostkę lub plasterki. Składniki marynaty mieszamy, polewamy warzywa i dokładnie mieszamy.


Sałatka II (źródło)

1 mała główka sałaty lodowej
1 puszka odsączonej kukurydzy
2 zielone cebulki
4 pomidory
1 opakowanie mozzarelli
pęczek koperku

Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
5 ząbków czosnku
1 przyprawa "Sos czosnkowy"

Sałatę postrzępić na małe kawałki, kukurydzę odsączyć i przełożyć do sałaty. Pomidory, cebulę i mozzarellę pokroić w kawałki, koperek poszatkować. Do majonezu dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę. Całość mieszamy ze sobą. Dodajemy do sałatki i delikatnie łączymy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.


Burgery (źródło)

800g mielonej wołowiny
cebula
jajko
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
pieprz czarny
5 łyżek wody

Mięso wyrabiamy z wodą, musztardą, sosem sojowym, jajkiem, bardzo drobno posiekaną cebulką. Dodajemy do smaku pieprzu. Mięso odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy kotlety, i pieczemy je na grillu (nie na tacce) przez mniej więcej 5 minut z każdej strony. 


Papryka faszerowana (źródło)

2 papryki czerwone
2 papryki żółte
250g sera feta
ogórek zielony
oregano
250 g sera białego
5 rzodkiewek
szczypior
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion. Ser feta rozdrobnić, ogórek obrać, zetrzeć na tarce, odrobinę posolić i odłożyć na sitko do czasu aż puści wodę. Następnie zmieszać z fetą i oregano. Ser biały rozdrobnić, dodać pokrojone  w kostkę rzodkiewki, posiekany szczypiorek, jogurt, czosnek i doprawić. Faszerować papryki serami i grillować. 


Pieczarki z masłem (źródło)

pieczarki 
masło (użyłam solonego)
2 ząbki czosnku (na 1 kostkę masła)
garść natki pietruszki

Pieczarki myjemy, odkręcamy im nóżki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, pietruszkę drobno siekamy. Ucieramy masło z czosnkiem i zieleniną. Kapelusze nadziewamy obficie masłem, owijamy folią aluminiową (po 4 w paczuszce, w zależności od wielkości).


Kiełbasa na ostro (źródło)

1,5 kg kiełbasy
100 ml płynnego miodu
8 suszonych papryczek chilli
pół łyżeczki czosnku 

Dzień wcześniej kiełbaski nacinamy z obu stron i układamy dość ciasno w plastikowym pudełeczku z przykrywką. Do miseczki wlewamy miód, kruszymy papryczki chilli i dodajemy czosnek. Przygotowaną marynatą zalewamy kiełbaski i co kilka godzin odwracamy, by wszystkie dobrze się pokryły.


Karkówka (źródło)

1,5 kg karkówki
6 łyżek oleju
łyżka grubo zmielonego pieprzu
2 posiekane ząbki czosnku
łyżeczka czarnego pieprzu
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka musztardy
łyżka octu jabłkowego

Składniki marynaty łączymy, dokładnie pokrywamy plastry karkówki. Odstawiamy do lodówki na całą noc.


Udka z kurczaka (źródło)

4 udka lub pałki
3 łyżki oliwy
łyżka płynnego miodu
pieprz czarny do smaku
pół paczki ziół prowansalskich

Składniki marynaty łączymy, dokładnie pokrywamy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na całą noc.


Skrzydełka (źródło)

1 kg skrzydełek
200 ml miodu płynnego
200g musztardy francuskiej
sól, pieprz, papryka słodka

Skrzydełka doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością papryki słodkiej. Musztardę mieszamy z miodem i zalewamy skrzydełka. Odstawiam na noc do lodówki.


Skrzydełka II (źródło)

10 skrzydełek
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy 
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta ziół prowansalskich, papryki słodkiej i ostrej oraz czosnku

Wymieszać wszystkie składniki marynaty, a następnie starannie wymieszać ze skrzydełkami. Zostawić na noc w lodówce. 


Szaszłyki 

pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, marynowane w oliwie i ulubionej przyprawie do kurczaka/grilla
kiełbasa
boczek wędzony pokrojony w większą kostkę
przekrojone na pół pieczarki
pokrojona w większą kostkę papryka
cebula pokrojona w większe kawałki

Patyczki do szaszłyków namaczamy kilka godzin wcześniej w zimnej wodzie. Nadziewamy na nie składniki naprzemiennie, w dowolnej ilości/konfiguracji. Możemy oprószyć przyprawą do grilla. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. to, co tygryski lubią najbardziej....:) proszę o mały głosik na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*

    OdpowiedzUsuń