Blok czekoladowy

2.7.13

Kiedyś pokusiłam się o zrobienie bloku, ale wyszedł tak twardy, że musiało minąć 5 lat zanim sięgnęłam po ten przepis po raz kolejny. Tym razem wszystko poszło cudownie. No może następnym razem dodam z dwie łyżki więcej kakao i więcej ciasteczek :) Polecam, przepis z tej strony.


1 szklanka cukru
1 kostka masła (250g)
0,5 szkl wody lub mleka
3 łyżki kakao
3 paczki herbatników
1 opakowanie mleka w proszku (400 g)

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wodę. Po lekkim przestudzeniu zalewamy masą mleko i pokruszone herbatniki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego/keksówki wyłożonego folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

You Might Also Like

0 komentarze