Bułki razowe

2.7.13

W ten weekend przygotowaliśmy bułki razowe z tego przepisu. Są niesamowite, śmiało mogę powiedzieć, że jedne z moich ulubionych. Polecam przygotować je z podwójnej porcji bo są malutkie :)


225 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
25 g masła
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml mleka

W dużej misce wymieszać mąkę z solą, wetrzeć masło w mąkę, dodać drożdże i cukier. Następnie wlać ciepłe mleko i całość dobrze wymieszać. Przełożyć na lekko posypany mąką blat i zagniatać do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazować, podzielić na 8 części i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć i ponownie odstawić do podwojenia objętości, na około 30 minut. Przed pieczeniem bułki oprószyć lekko mąką. Piec w 220° C przez około 15 minut.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Witam a ile swiezych drozdzy?moze sie Pani orientuje, albo ile gram drozdzy suchych to poltorej lyżeczki? P.s.buleczki kuszące, chetnie zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przelicznika wynika, że będzie to ok 4,3g drożdży instant, 13,6g świeżych :) dziękuję za wpis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co to znaczy odgazować ciasto ??to moje pierwsze w życiu bułki więc nie wiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odgazowanie ciasta służy pozbyciu się gazów powstałych w czasie fermentacji. Można to zrobić poprzez kilkakrotne uderzenie pięścią w ciasto, delikatne zagniecenie ciasta. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. dopiero dziś miałam czas żeby tu zajrzeć dziękuję bardzo za informację!bułeczki będą w niedzielę na śniadanko!!

    OdpowiedzUsuń