Ciabatta

27.7.13

I kolejny udany poranek z bułkami własnego wyrobu. Zmieniłam zdanie co do tych najlepszych...to właśnie ciabatty! Pięknie pachną, niesamowicie smakują, są chrupiące i po prostu naj! Następnym razem dodam do nich trochę prażonej cebulki...Polecam! Przepis z tej strony.


biga:
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
2/3 szklanki mąki

Wszystkie składniki wymieszać. Miskę zakryć folią i odstawiam na noc w ciepłe miejsce.

rano dodać:
1 i 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki drożdży instant
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wyrobić na dość gładkie, ale kleiste ciasto. Ponownie zakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny. Po tym czasie ciasto wykłożyć na obsypaną mąką stolnicę, nie zagniatając uformować z niego prostokąt i pociąć nożem na bułki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić je do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. Przed wstawieniem blachy na dno wrzucić kostki lodu. Piec ok. 20 minut.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Jeszcze nie trafiłam na przepis na idealne ciabaty z dużymi dziurami - te wyglądają zachęcająco...

    PS. Masz włączoną weryfikacje obrazkową komentarzy - nie wiem czy świadomie... :)

    OdpowiedzUsuń