Ciasteczka mleczne

2.7.13

W weekend powstały również kolejne ciastka. Gabrysia dzielnie pomagała, chyba stanie się to naszą kolejną małą tradycją. Ciastka są pyszne, kruche i szybkie w przygotowaniu. Na początku trochę zdziwił mnie smak ale okazało się, że do pierwszej partii nie dodałam cukru ;) Polecam (również wersję dietetyczną), przepis z tej strony


2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
125 g posiekanej białej czekolady lub drobinek czekoladowych

Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. ej, aleś to wymyśliła! :) ale muszę spróbować, bo zapowiada się genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciastko bez dziurki, ale mi takie też bardzo odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy smak mleka w proszku jest bardzo wyczuwalny?

    pozdrawiam

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. moim zdaniem nie, bardzo delikatnie nadaje smak :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. O akurat w szafce leży bezczynnie paczka mleka w proszku, chyba upiekę ciasteczka, wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń