Dżem truskawkowy

27.7.13

Pierwszy raz robiłam dżem. I pewnie nie ostatni, chociaż opłacalność tego interesu żadna ;) Szczególnie tutaj, gdzie kilogram truskawek to koszt ok. 8 euro...Ale satysfakcja i chwile przyjemności przy spożyciu bezcenne ;) Polecam, przepis z tej strony


1 kg truskawek
300 g cukru
nasionka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki masła

Truskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do garnka z grubszym dnem i zasypać cukrem. Odstawić na ok. 3 godziny aż puszczą sok. Następnie odlać sok i dodać pozostałe składniki.  Postawić na palnik, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Można dodać więcej cukru- do smaku. Gotować pół godziny dziennie, przez dwa dni, na małej mocy palnika i bez pokrywki. Słoiki wyparzyć. Przelać dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.

You Might Also Like

0 komentarze