Eton mess

27.7.13

A skoro mamy sezon truskawkowy, to miałam pretekst by popełnić ten popularny, prosty i smaczny deser. Polecam bardzo, przepis Nigelli z foodnetwork.


4 szklanki truskawek
2 łyżeczki drobnego cukru z wanilią
2 łyżeczki soku z granatów
2 szklanki śmietany kremówki
kilka bez (ok.10-12 małych)

Odszypułkowane i umyte truskawki pokroić na kawałki, dodać cukier i sok. Odstawić na chwilę. Ubić śmietanę tak, aby była delikatnie gęsta a nie sztywna. Wkruszyć do niej bezy (kawałki+proszek). Dodać większość truskawek (zostawić ok. pół szklanki). Delikatnie wymieszać. Przełożyć do miseczek, na wierzch wyłożyć pozostałe truskawki.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Zdołałam zapomnieć ile złożyłam obietnic, ucząc się do zimowej (!) sesji o Eton, że w końcu latem zrobię ten deser...Dobrze, że te Twoje pyszności mi o nich przypomniały ;-)

    OdpowiedzUsuń