Kartoflanka

25.7.13

Mimo, iż pochodzimy z krainy ziemniaka, nigdy nie miałam okazji spróbować kartoflanki. Skusił mnie prosty przepis znaleziony tutaj. Zupa jest świetna- prosta, gęsta i sycąca. Polecam!
 

0,5 kg ziemniaków
20 dag wędzonego boczku
2-3 cebule
łyżka majeranku
łyżeczka czosnku
marchew
kawałek selera
biała część pora
4-5 szklanek bulionu
sól,pieprz
łyżka oleju

Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, podsmażamy. Kolejno dokładamy ziemniaki, które również chwilkę smażymy aż lekko zmiękną. Następnie wkładamy boczek w kawałku oraz pokrojoną w kostkę marchew, seler i w pół talarki pora. Wlewamy bulion, zagotowujemy. Dosypujemy majeranek, czosnek, sól i pieprz. Gotujemy około 30 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie boczek wyjmujemy, a całośc miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami.

You Might Also Like

0 komentarze