Rogaliki maślane

27.7.13

Niedzielne rogaliki, delikatne i cudowne z domowym dżemem. Na niedzielny poranek. Najlepsze, polecam. Przepis z tej strony.


500g mąki pszennej
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłej wody
30g drożdży świeżych
100ml mleka
50g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru
Na wierzch:
1 jajko
mak

Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.  Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Wyglądają jak te z dzieciństwa :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki są pyszne :) moje dzieci szczęśliwe jedzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepiękne..dzięki za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne :) u mnie właśnie ciasto rośnie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki dziewczyny! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń