Macaroni and cheese III

12.8.13

I kolejna wersja popularnej amerykańskiej potrawy. Tym razem zdecydowanie mniej sucha, pyszna i niesamowicie serowa. Polecam serdecznie, przepis z tej strony. 


230 gram makaronu (małe rurki, kolanka)
3 łyżki masła
4 łyżki mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sproszkowanej musztardy
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
ok 560 ml mleka
3 szklanki tartego sera (użyłam cheddar)

Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, dodać odrobinę masła by się nie skleił. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W garnuszku roztopić masło. Dodać mąkę i przyprawy, mieszać przez ok. 3 minuty na średnim ogniu. Dodać mleko. Podgrzewać mieszając, przez ok. 10 min, aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dodać 2 szklanki sera. Wymieszać, aż do rozpuszczenia. Połączyć makaron z sosem, dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym umieścić połowę makaronu. Posypać połową pozostałego sera. Dodać drugą połowę makaronu i ser. Delikatnie oprószyć wędzoną papryką. Piec przez 25-30 minut. Można podawać z zarumienionym boczkiem.

You Might Also Like

0 komentarze