Bułeczki maślane (bułeczki z hotelu Parker House w Bostonie)

16.9.13

Mięciutkie, bardzo maślane bułeczki. Zupełnie inne od tych codziennych, pszennych kajzerek :) Polecam jako coś nowego, przepis z tej strony


1¼ łyżeczki drożdży instant lub 10 g świeżych
175 ml letniego mleka
30 g płynnego masła
1 łyżka cukru
1 jajko
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
15 g płynnego masła do posmarowania

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 30 g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Odstawić do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układać na blaszce dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Całość posmarować masłem. Piec 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.

You Might Also Like

0 komentarze