Bułki jogurtowe

16.9.13

I kolejne bułeczki. Pyszne, delikatne, świetne na niedzielne śniadanie. Polecam gorąco, przepis znalazłam tutaj.


500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
200 g jogurtu naturalnego
120 ml mleka
1 jajko
60 g masła
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
sezam,mak do posypania

Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem lub makiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Właśnie robię :) Mam nadzieję że przynajmniej to mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka szkoda, ze jutro bladym świtem muszę wyjść z domu...ale może za tydzień uda się zaskoczyć śpiącą rodzinkę takim pysznym śniadaniem!!

    OdpowiedzUsuń