Bagietki

20.10.13

Najlepsze bagietki jakie jadlam, smakuja zupelnie jak te ze sklepu, tylko bardziej...naturalnie :) Polecam, przepis z tej strony.


450 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wody źródlanej
1 łyżeczka soli
mąka do podsypywania stolnicy
papier do pieczenia

Do wody dodać cukier i suche drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i rozczyn. Zagnieść gładkie i lśniące ciasto.  Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić. Podzielić na 3 części, odstawić na 5 minut.  Kolejno uformować podłużne wałeczki (o długości ok. 20-25 cm każdy). Wyłożyć na posypany mąką papier do pieczenia ułożony na blasze, zachowując odstęp ok. 6 cm między bagietkami. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 220 ºC. Na spodzie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne ze szklanką wrzącej wody. Bagietki naciąć ukośnie bardzo ostrym nożem. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aż staną się złote. Gorące ostudzić na kratce.

You Might Also Like

0 komentarze