Candy apples

31.10.13

I coś zupełnie innego. Jabłka w lizaku :) Moja córka nie mogła się nadziwić ;) Ciekawa, jesienna przekąska. Przepisy na te smakołyki pojawiają się w wielu publikacjach, różnią się jedynie proporcjami. Ja skorzystałam z tej strony.


4 zielone jabłka
4 drewniane patyki
250 g cukru
50 ml wody
1 łyżka miodu
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika

Umyć jabłkam w miejsca po ogonkach wbić patyki. Przygotować naczynie wyłożone papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. W niewielkim garnku umieścić pozostałe składniki. Wymieszać, zagotować. Gotować dalej na średnim ogniu, aż mieszanina osiągnie 137 stopni. Zanurzyć w niej jabłko i delikatnie obtoczyć. Strząsnąć nadmiar karmelu. Odstawić na papier.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. zawsze te jjabłka kojarza mi się z prawdziwym amerykańskim Halloween, nie wiedzieć dlaczego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześlicznie Ci wyszły :) Tutaj można takie kupić na świątecznych straganach przed Bożym Narodzeniem - uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję :) i zazdroszczę świątecznych straganów :)

    OdpowiedzUsuń