Chocolate chip cookies

19.10.13

Znalazł się też czas na to, co tygryski lubią najbardziej :) Domownicy wprost nie mogli przestać sięgać po kolejne ciastko! Proste, smaczne, lekko słone i cudownie kruche. Polecam, przepis z tej strony. 


1 szklanka czekoladowych groszków
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
170 g masła w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
1/4 szklanki drobnego cukru
1 żółtko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów, umieścić w mikserze i zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki. Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. co to jest drobny cukier do wypiekow ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Drobny cukier do wypieków to tzw. caster sugar. Można użyć zwykłego cukru ;)

    OdpowiedzUsuń