Czekoladowe babeczki na Halloween

31.10.13

W tym roku jestem nieco spóźniona z halloweenowym wpisem, ale niestety- tyle się dzieje dookoła, że nie ma okazji by przystanąć i pokucharzyć :) Babeczki są z tego przepisu- pyszne, bardzo czekoladowe, mięciutkie i wilgotne. A krem-niesamowity. Muszę pomyśleć o torcie z jego udziałem ;) Polecam, nie tylko na Halloween!


50 g gorzkiej czekolady
pół szklanki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem
250g mascarpone
250ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
kilka sztuk ciasteczek oreo (bez kremu), pokruszonych wałkiem

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą. Do rondelka wlać mleko, dodać połamaną czekoladę, kakao i kawę. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się składników, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać przestudzone mleko z dodatkami, olej, cukier, rozbełtane jajka, ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę z sodą, wymieszać delikatnie do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wylewać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Śmietanę ubić. Pod koniec dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować. Wmieszać pokruszone ciasteczka. Ostudzone babeczki ozdobić kremem i udekorować.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Aj, chyba wypróbuję, bo wyglądają na łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudnie :)
    A taki krem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń