Konfitura morelowa

20.10.13

Zapewne wielu z Was już próbowało przpysznej konfitury z bloga Dorotus. Zdecydowanie warta usmażenia. Polecam!


1 kg moreli
sok z połowy cytryny
1 szklanka cukru
pół szklanki wody
1 łyżka masła
1/3 szklanki amaretto

Morele umyć, odpestkować, przekroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka z grubszym dnem, dodać wodę, cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez kilka godzin, na małym gazie, bez pokrywki, aż morele zaczną się rozpadać a woda odparuje na tyle, że konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję (najlepiej rozdzielić smażenie na 2-3 dni) W trakcie gotowania dodać masło. Na sam koniec dodać amaretto i wymieszać. Słoiki wyparzyć. Przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Odstawić.

You Might Also Like

0 komentarze