Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

29.10.13

Chyba nalepiej oceniane ostatnio ciasto na blogu Dorotus. W sumie nie ma się czemu dziwić- szybkie w wykonaniu i przepyszne! Cudnie kruche ciasto, kwaskowe maliny i najlepsza na świecie, słodka budyniowa pianka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście- polecam serdecznie. Na rozjaśnienie burych, jesiennych poranków :) Przepis tutaj.


kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać łyżkę wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce.  Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez 15-20 minut. Odstawić do wystudzenia.

budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 opakowania (80g) budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
1/2 szklanki oleju

Ponadto:
500 g malin (jeśli mrożone- nie rozmrażamy)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód wystygnie, ubijamy białka. Po ubiciu na sztywno, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Powoli wlewać olej, miksując do połączenia. Na spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Ułożyć maliny i lekko wepchnąć w piankę.Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 komentarze